Brainspotting
Heb je al veel therapie gehad? Heb je het idee dat ‘gewoon’ praten (nèt) niet diep genoeg gaat bij jouw problemen? Of merk je dat je overweldigd wordt als je praat over wat je hebt meegemaakt?
Brainspotting is speciaal ontwikkeld om trauma’s en blokkades te verwerken, zowel bewuste als onbewuste, zonder dat je alles hoeft te bespreken. Het is effectief, ook als jij er weinig of geen woorden aan kunt geven. Je kan dingen verwerken zonder er over te praten.
‘Praattherapie’ komt niet bij het trauma, brainspotting wel…!
‘Praattherapie’ richt zich voornamelijk op het bewuste deel van de hersenen, de neocortex, waar rationeel denken en verbale communicatie plaatsvinden. Echter, trauma zit vast in de dieperliggende delen van de hersenen, zoals de amygdala en het limbisch systeem, die niet gemakkelijk bereikbaar zijn via verbale communicatie. Daarom kan ‘praattherapie’ soms ontoereikend zijn om deze diepgewortelde trauma’s effectief te verwerken.
Waarom is Brainspotting effectief?
‘Brainspotting’ is een therapeutische techniek om toegang te krijgen tot de diepere, emotionele delen van de hersenen waar trauma is opgeslagen. Het werkt door het richten op specifieke oogposities die geassocieerd zijn met de opgeslagen trauma’s in de hersenen. Deze oogposities activeren de amygdala en het limbisch systeem, waardoor het mogelijk wordt om de onverwerkte traumatische herinneringen en emoties naar boven te halen en te verwerken. Deze methode is bijzonder effectief bij trauma, angsten, hechtingsproblemen, verslavingen, ADHD, autisme en meer. Bovendien is Brainspotting geschikt voor alle leeftijden, dus ook voor kinderen.
Brainspotting is effectief voor de behandeling van trauma, omdat het de beperkingen van ‘praattherapie’ omzeilt en direct werkt met de delen van de hersenen waar de kern van het trauma ligt opgeslagen.
Hoe werkt het?
Tijdens een Brainspotting-sessie zit je tegenover de therapeut op een comfortabele afstand. Je krijgt een koptelefoon op met bilaterale muziek. De voortdurende wisseling van geluiden stimuleert de hersenen om informatie efficiënter te verwerken en bevordert de communicatie tussen de twee hersenhelften.
Als je last hebt van angst, een blokkade of traumatische herinnering(en), kost het je meestal weinig moeite om de spanning die daarbij hoort op te roepen. Die spanning voel je dan weer in je lichaam. Wanneer we gaan brainspotten, vraag ik je om dat gevoel op te roepen. Vaak hoef je daarvoor alleen maar aan die vervelende situatie te denken. Zodra je dat gevoel weer ervaart, gaan wij met behulp van een pointer – een aanwijsstok – de oogposities zoeken die verbonden zijn met dit specifieke gevoel. Bij het zoeken van de brainspot let ik op de reflexen van je ogen. Zo kan ik zien of er neurale netwerken in jouw emotionele hersenen actief zijn. Deze oogpositie (brainspot) houd je vast en daarna richt je je op de lichamelijke gewaarwordingen. Je blijft met vriendelijke aandacht bij de gevoelens in je lichaam. Spanning, onrust, tintelingen, misselijkheid, verkramping, een knijpend gevoel… Soms komen er herinneringen boven, soms voel je veel, soms voel je weinig. Dit is allemaal niet bepalend voor het effect. Door het Brainspotten komt in je brein opgeslagen informatie beschikbaar voor je gevoel, verwerk je je gebeurtenissen en ontdek je soms onbekende verbanden zonder praten. Je systeem doet het werk!
Voordelen van Brainspotting
Brainspotting is laagdrempelig en vereist niet dat je uitgebreid over je problemen praat. De methode heeft blijvende en diepgaande resultaten, vermindert het risico op her-traumatisering, en kan zowel zelfstandig als in combinatie met andere therapieën worden toegepast. Veel cliënten ervaren na een sessie meer rust, vertrouwen en een betere verbinding met zichzelf en hun omgeving.
Is Brainspotting hetzelfde als EMDR?
Brainspotting is doorontwikkeld uit EMDR, maar werkt niet hetzelfde. Beide vormen van behandeling richten zich op oogposities, maar Brainspotting gaat veel meer uit van de therapeutische relatie. Waar bij EMDR het volgen van een protocol (een vast stappenplan) voorop staat, richt de Brainspotting-therapeut zich veel meer op wat er gebeurt bij jou als cliënt, om daarop te kunnen reageren, zodat de behandeling flexibel en op maat is.
Brainspotting is in 2003 ‘ontdekt’ door psychotherapeut David Grand. Tijdens een EMDR sessie met een kunstschaatsster die steeds vastliep op een bepaalde sprong, merkte hij op hoe haar ogen zich op een bepaald punt richtten en zag hij specifieke oogbewegingen. Toen hij haar vroeg haar blik op dit punt te houden, kwamen er allerlei onverwachte processen op gang. Er kwamen herinneringen boven die verband hielden met het falen, blessures en situaties uit haar jeugd. Het voelde voor haar alsof er zaken werden opgeruimd. De volgende dag maakte ze voor het eerst de sprong foutloos! David Grand is dit fenomeen verder gaan onderzoeken en uitwerken. Ook waardevolle inzichten uit andere lichaamsgerichte vormen van traumabehandeling, zoals Somatic Experiencing, werden onderdeel van Brainspotting.
Geeft Brainspotting bijwerkingen?
Veel therapiegesprekken, ook de behandeling van trauma’s, kunnen ‘bijwerkingen’ geven. Door met je blokkades aan de slag te gaan, komen oude herinneringen en gevoelens boven. Brainspotting-sessies kunnen intensief zijn. Het is goed om daar rekening mee te houden. Vaak ben je na een sessie moe. In de uren en dagen er na kunnen behalve vermoeidheid ook allerlei gevoelens, emoties en tranen loskomen. Vanwege deze bijwerkingen vind ik het belangrijk dat jij binnen mijn praktijk een veilige therapeutische relatie ervaart. Ik probeer de sessies altijd zo af te ronden, dat jij weer een bepaalde mate van rust ervaart voordat je weggaat.
‘Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Brainspotting voor jou kan betekenen? Kom langs en ervaar het zelf!