Werkwijze
Gestalttherapie
Gestalttherapie, wordt ook wel een ervaringsgerichte, lichaamsgerichte vorm van psychotherapie genoemd. Bij Gestalttherapie is ‘contact’ even noodzakelijk als zuurstof en water. De mens is een onlosmakelijk onderdeel van zijn omgeving. Voor ieder mens is het hebben van contact met die omgeving dan ook een levensbehoefte. Zonder contact is er geen leven en geen groei. Mensen kunnen echter geblokkeerd raken zowel in het contact met zichzelf als in contact met hun omgeving. Hierdoor kunnen er uiteindelijk psychische en/of psychosociale problemen ontstaan.
Ik help je graag door mee te kijken in hoe jij contact hebt met jezelf en je omgeving. In de therapiegesprekken help ik je om meer bewust te worden van je eigen gevoelens en gedrag. Het gaat erom te begrijpen wat er in je omgaat, hier en nu. In plaats van te focussen op het verleden, kijk je naar wat je op dit moment ervaart.
Tijdens de sessies praat je over wat je voelt en denkt en wat je zou willen. Samen ontdekken we patronen die je misschien tegenhouden in het dagelijks leven. Je leert om beter in contact te komen met je eigen behoeften en verlangens. Je vergroot daarmee het bewustzijn over jezelf, in de Gestalttherapie ook wel ‘Gewaarzijn’ genoemd.
Wanneer je je bewust wordt van je gedachten, gevoelens en gedrag, kom je er achter dat je mogelijk reageert vanuit oude (overlevings-)patronen. Deze patronen pasten waarschijnlijk goed bij de situatie van toen, maar werken vaak belemmerend in je leven van nu. Dit bewustzijn alleen al zorgt ervoor dat je nieuwe patronen gaat ontwikkelen. Patronen die passen bij je huidige situatie. Door bewustwording over jouw gedrag te vergroten, ga je keuzes maken die beter bij je passen. Gestalttherapie kan en wil mensen niet veranderen, maar laat mensen meer zichzelf worden en groeien.
Autonomie & verbondenheid
Een belangrijk kernthema in mijn praktijk is ‘autonomie’ en ‘verbondenheid’. Autonoom kunnen zijn en je verbonden weten, zijn fundamentele behoeften van ieder mens. Het vinden van het evenwicht tussen die beide is vaak een kernprobleem: Het gaat er om hoe je zorg kunt dragen voor jezelf zònder de ander te kort te doen èn zorg kunt dragen voor de ander zonder jezelf daarbij kwijt te raken.
“Psychotherapie heeft wel eens de betekenis van ‘mensen aanpassen om ze weer in het maatschappelijk gareel te krijgen’. Gestalt probeert aangepaste mensen die in hun gareel niet gelukkig zijn, weer op eigen vrije voeten te zetten”.
Bruno-Paul de Roeck (in ‘Gras onder mijn voeten’).
Ervaringsgericht
Ervaringen hebben je gemaakt tot wie je nu bent. Ervaringsgerichte therapie gaat er van uit dat je in de therapiesessies nieuwe ervaringen opdoet die je helpen meer in contact te komen met wie je (eigenlijk!) zelf bent.
Nieuwe, goede ervaringen kunnen de invloed van oude, slechte ervaringen verminderen of zelfs teniet doen. Nieuwe ervaringen helpen je om oude overlevingspatronen te veranderen zodat je nieuwe manieren krijgt om met gebeurtenissen en moeilijkheden om te gaan. Nieuwe ervaringen vormen de basis om ook in het dagelijks leven toe te passen. Ze kunnen je helpen te worden wie je zou wìllen zijn.
Systeemgericht
Mensen leven in relaties. Zo zijn ze gemaakt en bedoeld. In de relatie met de ander krijgt je leven vorm. Maar in relaties kan het ook schuren of botsen. Niet alleen in partnerrelaties, maar ook in relaties tussen ouders en kinderen of werkrelaties. Bij Therapiepraktijk Authentiek kun je terecht wanneer je problemen ervaart in je relatie(s).
Ook wanneer er geen duidelijke problemen zijn in een relatie is het goed om de mensen met wie je samenleeft te betrekken bij de therapie. Zij zijn als het goed is betrokken bij jouw leven en kunnen je helpen om de veranderingen die je wilt bereiken ook vorm te geven. Daarom vind ik het belangrijk dat je partner, ouder(s) of goede vriend bij de therapie betrokken wordt.
Heb je behoefte aan een gesprek of ben je nieuwsgierig naar wat ik voor je kan betekenen?