Therapievormen

Je kunt bij mij verschillende soorten therapie volgen, namelijk…

Individuele therapie

Heb je het gevoel vast te zitten? Voel je je somber of uitgeput? Weet je niet meer wat je wil? Gaan andere mensen over je grenzen heen? Wil je (weer) lekker in je vel zitten? Wil je plezier en beweging in je leven? Wil je (weer) leven in plaats van overleven?

Soms kun je vastlopen in je persoonlijke of professionele leven. Ondanks al je inspanningen heb je geen effectieve manier gevonden om weer in balans te komen. Op dat moment is het verstandig om hulp in te schakelen. Ik kijk graag met je mee om samen te ontdekken waarom je leven uit balans is. We onderzoeken welke ingesleten patronen je hebt en hoe je reageert op uitdagingen. We bekijken wat jij nodig hebt, wat voor jou belangrijk is, en wat je als ballast kunt loslaten.

In onze therapiegesprekken doe je nieuwe ervaringen op en durf je uit je oude, vertrouwde patronen te stappen. Dit proces kan soms confronterend en pijnlijk zijn, maar het levert ook veel op. Het geeft je helderheid en een gevoel van bevrijding. Zo leer je je eigen leven te leiden en hervind je je balans.

De psychosociale therapie ziet de client niet als alleen, maar als verbonden met belangrijke anderen. Deze verbondenheid is van grote waarde. Je bent zelf verantwoordelijk voor je leven maar hoeft het niet alleen te doen.
Daarom is het goed om iemand mee te nemen naar de gesprekken. Je partner, ouder of een goede vriend(in). Zij zijn van onschatbare waarde in het doorvoeren van veranderingen in je leven!

"'Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?' vroeg de jongen. 'Help', antwoordde het paard."

Uit: de Jongen, de Mol, de Vos en het Paard. Charlie Mackesy, vertaald door Arthur Japin, KokBoekencentrum Uitgevers.

Brainspotting

Heb je al veel therapie gehad? Heb je het idee dat ‘gewoon’ praten (nèt) niet diep genoeg gaat bij jouw problemen? Of merk je dat je overweldigd wordt als je praat over wat je hebt meegemaakt?

Brainspotting is speciaal ontwikkeld om trauma’s en blokkades te verwerken, zowel bewuste als onbewuste, zonder dat je alles hoeft te bespreken. Het is effectief, ook als jij er weinig of geen woorden aan kunt geven. Je kan dingen verwerken zonder er over te praten.

‘Praattherapie’ komt niet bij het trauma, brainspotting wel…!

‘Praattherapie’ richt zich voornamelijk op het bewuste deel van de hersenen, de neocortex, waar rationeel denken en verbale communicatie plaatsvinden. Echter, trauma zit vast in de dieperliggende delen van de hersenen, zoals de amygdala en het limbisch systeem, die niet gemakkelijk bereikbaar zijn via verbale communicatie. Daarom kan ‘praattherapie’ soms ontoereikend zijn om deze diepgewortelde trauma’s effectief te verwerken.

Wat is Brainspotting?

Het uitgangspunt bij Brainspotting  is dat de richting die je opkijkt, bepaalt met welke informatie in je hersenen je contact maakt.  Je herkent het wel dat, als je iemand een moeilijke vraag stelt, diegene in een bepaalde richting kijkt, bijvoorbeeld schuin omhoog.  Dit is functioneel om bij de gewenste informatie te komen. Brainspotting maakt hier gebruik van. We werken vanuit een (moeilijke) situatie die gevoelens oproept, vervolgens gaan we met behulp van een pointer op zoek naar de bijbehorende oogpositie (de brainspot). Door te werken met die specifieke brainspots, kunnen we emotionele en lichamelijke blokkades aanpakken en oplossen.

Relatietherapie

Ben je moe van alle discussies en misverstanden tussen jou en je partner?
Zijn jullie kinderen de deur uit en is het saai om met je partner over te blijven?
Voel je je eenzaam in jullie relatie?
Is er een derde in het spel? Denk je over scheiden?
Heeft stress, rouw of het verleden negatieve invloed op jullie relatie?

Willen jullie (h)echter contact? Willen jullie meer diepgang in je relatie?
Wil je je zo veilig bij elkaar voelen dat je alles tegen elkaar kunt zeggen?
Wil je (weer) ervaren dat jullie echt bij elkaar horen en wil je (weer) samen mooie dingen ondernemen?

Relatietherapie kan jullie helpen om de patronen te ontdekken wat jullie (allebei) doen in het contact met elkaar. Waar lopen jullie precies vast? Hoe zou het anders kunnen? Ik help jullie graag in het opdoen van nieuwe manieren van communiceren!

Mocht je partner niet mee willen komen, kom dan zelf voor gesprekken waarbij ik jou help om duidelijk te communiceren, met oog voor je eigen behoeften en die van je partner. Als jij je verlangens en grenzen beter aan kunt geven, heeft dat een positief effect op jullie relatie.

Opvoedondersteuning & gezinstherapie

Kost opvoeden je veel moeite en energie? Komen de momenten dat je het leuk hebt met je kind steeds minder vaak voor? Heb je het gevoel dat je kind niet luistert? Heb je vaak ruzie met je kind? Of met je partner over de opvoeding? Wordt opvoeden te zwaar en heb je ondersteuning nodig?

Wil je (weer) met plezier naar huis gaan? Wil je vooral op een ontspannen manier omgaan met je kind? En het gevoel hebben dat je grip hebt op de situatie?

De belevingswereld van jonge kinderen en pubers is anders dan die van volwassenen. Hoe kun je respect hebben voor de eigenheid van je kind en toch de nodige opvoedingswaarden en het stellen van grenzen inbrengen?

Ik luister naar je zorgen of hulpvraag en samen zoeken we wat in jouw geval de beste weg is om te gaan. Dat kan betekenen dat je in 1 of 2 gesprekken voldoende ondersteuning hebt gekregen om weer vooruit te kunnen. Dat zou mooi zijn… Soms is de hulpvraag echter ingewikkelder en is er een langer traject nodig.

Ik maak eerst graag kennis met jullie als ouders. Jullie zijn de belangrijkste schakel in het proces. Jullie hebben de regie in het verbeteren van jullie gezin. Samen brengen we de problemen en uitdagingen in kaart en bespreken we welke stappen al zijn ondernomen. Op basis hiervan stellen we een gezamenlijk plan op. De therapie begint met de ouders en later, indien nodig, met de kinderen of het hele gezin. Jullie zijn van harte welkom als gezin in mijn praktijk.

Hebben jullie de voorkeur voor afspraken bij je thuis? Dat is mogelijk wanneer je binnen een straal van 10 km van Alkmaar- Daalmeer woont!

"''Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft' zei het
paard. 'Het betekent dat je weigert op te geven.'"

Uit: de Jongen, de Mol, de Vos en het Paard. Charlie Mackesy, vertaald door Arthur Japin, KokBoekencentrum Uitgevers.